Американски психолози доказват, че бащите и майките несъзнателно отделят повече време на децата от своя пол, въпреки че самите те твърдят обратното, съобщава Ria. 

"Тази особеност е типична за хората от всички краища на света, принадлежащи към много различни култури", обяснява д-р Кристина Дюранте от университета в Ню Джърси, САЩ. "По наше мнение, това се дължи на факта, че жените проектират себе си в своите дъщери, а мъжете - в своите синове".

В четири различни експеримента Дюранте и нейният екип решават да проверят дали поведението на бащите и майките е различно в зависимост от пола на децата им. За да направят това, учените събират гупа от десетки доброволци, които имат и синове, и дъщери. Те трябвало да преминат през няколко прости психологически теста. Констатацията на учените е публикувана в Journal of Consumer Psychology.

Участниците в експеримента не са знаели, точната цел на проучването, а са вярвали, че преминават различни тестове, свързани с икономическото поведение на човека и склонността му към алтруизъм. Например в един от тези експерименти, психолозите са помоли родителите да разпределят някаква символична сума пари между децата си. В повечето случаи бащите прехвърлят парите на синовете си, а майките на дъщерите си. Това се е случило както с американски доброволци, така и с жители от Индия и други страни. 

Същите тези хора, интервюирани след всички експерименти, са твърдели, че обичат децата си еднакво. Изследователите все още не са открили скритите инстинкти, които подтикват родителите към тези несъзнателни действия.

"Такива несъзнателни предпочитания могат да излизат далеч извън семейството. Например, ако една жена е отговорна за решенията, свързани с повишения в работата й, може несъзнателно да даде предимство на други жени. Същото важи и за мъжете. Ако това е вярно, тогава можем да започнем да работим за коригиране на последиците от такива предразсъдъци", заключава Дюрант.

Източник: Мениджър Нюз