Учени от университета в Коимбра, Португалия твърдят, че жените, които родят на или след 30-татата си годишнина, биха могли да живеят по-дълго.

Те достигат до това заключение, след като сравняват очакваната продължителност на живота на по-възрастни жени с възрастта, на която са родили децата си. Именно по този начин установяват, че жените, които имали деца по-късно, е по-вероятно да живеят по-дълго от тези, които раждат през 20-те си години.

Разбира се, експертите по фертилност предупреждават, че жените трябва да започнат да правят опити за дете, преди да са навършили 30 години. Иначе рискуват да не могат да заченат, тъй като количеството и качеството на яйцеклетките им намаляват. Проучването на португалските учени обаче хвърля нова светлина по въпроса и казва, че жените, които могат да заченат на по-късен етап от живота си, са с тенденцията да живеят по-дълго.

Това не е единственото изследване от този тип

Преди време американски специалисти заявиха в сп. Menopause, че жените, които раждат по-късно, са три пъти по-склонни да имат определени ДНК маркери за по-дълъг живот. Тяхното твърдение се базира на проучване на 400 жени на 70-годишна възраст, които са били на възраст над 33 години, когато са родили последното си дете. След като измерват дължината на женските теломери - окончанията на хромозомите, за които се знае, че определят колко добре или колко зле стареем - учените установяват, че жените, които са по-големи, когато раждат последното си дете, са два до три пъти по-склонни да имат по-дълги теломери, отколкото жените, които са родили последното си дете на 29 години или по-млади (по-късите теломери са свързани с по-кратък живот).