Ако някога сте се чудили как точно изглежда деленето на клетките, този невероятен таймлапс от francischeefilms в YouTube ще ви осигури най-добрия поглед досега, който показва как истинска яйцеклетка на попова лъжичка се дели от четири клетки до няколко милиона само в разстояние на 20 секунди.

Разбира се, това е светкавична скорост в сравнение с времето, което реално отнема процесът. 33 часа усилено делене са събрани в тези секунди, за да се насладите на тази невероятна гледка.

Видът, който се развива пред очите ни, е Rana temporaria, или обикновена жаба, която снася между 1000 и 2000 яйца наведнъж в плитки сладководни езера.

Авторите на видеото обясняват, че е трябвало да си изградят специално оборудване, за да снимат по този начин и да измислят начин, по който да получат подходящото осветление и мискроскопно увеличение.

„Целият микроскоп е поставен върху антивибрационна маса. Няма значение какъв микроскоп се използва за тази цел – обясняват francischeefilms на страницата си в YouTube.

Има безброй други променливи, които участват в осъществяването на такъв труден кадър: температурата на околната среда по време на снимките; времето, в което се събират яйцата, способностите на оператора, типът вода, който се използва, качеството на камерата и т.н.“

Като резултат от всички тези внимателно изчислени фактори, можем да се насладим на брилянтния резултат.