Веселата и енергична музика засилва творческите нагласи, установи ново изследване. Учените са открили, че жизнерадостните откъси от “Четирите сезона” на Вивалди поощрява оригиналното мислене, и по-точно, това, което учените наричат „дивергентна креативност”.

Например, опитайте да измислите възможно най-много начини, по които можете да използвате една тухла. Да я включите в строеж е най-очевидното, но може също да седнете на неяр да счупите кокосов орех, или да нарисувате лице върху нея и да правите куклен театър. Колкото повече употреби измислите, толкова повече е вашата „дивергентна креативност”.

„Четирите сезона” на Вивалди били сравнени с други музикални творби, сред които „Адажио за струнен оркестър” на Самюъл Барбър, което е подчертано тъжно и меланхолично.

В сравнение с тишината и бавната, меланхолична музика жизнерадостните и енергични мелодии подобряват „дивергентната креативност”, но не и т.нар. „конвергентна креативност”, при която трябва да се намери едно конкретно решение на даден проблем. Например, когато решавате задача, гатанка или кръстословица. Музиката не оказва ефект върху този тип креативност.

Според авторите на изследването причината веселата музика да има въздействие върху творческото мислене, е, че насърчава постоянството в търсенето и помага да мислим по-гъвкаво.