Учени успяха да свържат мозъците на два плъха и установиха, че сигнали от единия мозък помагат на втория плъх да реши проблем, който иначе би бил неразрешим, съобщава Wired.

Плъховете били поставени в самостоятелни клетки - единствената връзка между тях били електродите, имплантирани в мозъците им. Трансферът на информация от мозък в мозък работил дори когато двете животинки били разделени на хиляди километри, едната в лаборатория в Северна Каролина, а другата в Бразилия.

"На практика създадохме изчислителен център от два мозъка", казва неврологът Мигел Николеис от университета Дюк, който е ръководител на изследването. Той и екипът му имплантирали малки електроди в две от областите на мозъците - едната, която отговаря за планирането на движенията и друга, която е свързана с усещането за докосване.

За целите на експеримента учените тренирали първия плъх да подава носа си през определени процепи от клетката, които се различавали по ширината си. Екипът променял ширината на случаен принцип и плъхът трябвало да се научи да докосва едно от две места в зависимост от ширината - място отдясно на отвора, когато е широк и отляво, когато е тесен. При правилно отгатване животинката била награждавана с храна. След продължителни наблюдения учените установили, че сигналите от мозъка на единия плъх помагат на другия да открие правилното място, където да си пъхне носа дори при положение, че той не разполагал с никаква друга информация за това.