Забелязвали ли сте, че някои стюардеси никога не пият гореща вода по време на полет? Може би си мислите, че това е така, защото те са на работа, а когато си почиват, отиват някъде отзад и започват да се наливат с кафе.

Но според една стюардеса това определено не е така.

"Стюардесите няма да пият гореща вода в самолета", казва стюардеса пред Business Insider. "Те няма да пият обикновено кафе, нито обикновен чай." Но защо? Отговорът, който идва от Американската агенция за опазване на околната среда (EPA), е доста неприятен.

Водата, която се използва за топлите напитки по време на полетите, идва директно от чешмата, а не от бутилки. През 2004 г. EPA прави проучване на водата и установява, че 12,6 % от пробите съдържат колиформи. Още не сте се отвратили? Броят на колиформите е показател за това колко фекални вещества има, като по този начин се определя санитарното качество на храните и водата.

"Както общото количество колиформи, така и E.coli са индикатори, че във водата може да има други болестотворни организми (патогени), които потенциално могат да повлияят на общественото здраве", се отбелязва в проучването.

Нещо повече - EPA установява, че от 158-те самолета, които е проверила, два са дали положителен резултат за наличие на E.coli, която може да причини диария и стомашни спазми.

Business Insider съобщава, че всеки осми самолет не успява да покрие стандартите си за безопасност на водата, поради което някои стюардеси казват, че няма да се докоснат до нея.

В отговор на тези проучвания през 2009 г. EPA променя стандартите си, като принуждава авиокомпаниите да използват водоизточници, които отговарят на насоките на Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Освен това те трябва да дезинфекцират водата си и да я изследват поне веднъж годишно.

За съжаление, новите разпоредби може би все още не са постигнали желаните резултати. През 2012 г. EPA провежда още тестове и резултатите са сходни. Около 12% от тях все още са положителни за колиформи, въпреки че само 0,5% съдържат E.coli, според NBC 5.

И така, как тя изобщо попада в самолетите? През 2015 г. проучване в International Journal of Environmental Research and Public Health установява, че в камионите, които доставят водата, има повече бактерии, отколкото в първоначалния водоизточник.

Ако си мислите, че всичко това няма значение, защото загряването на водата ще унищожи всички болести, помислете отново.

"Това може да убие някои от организмите", казва Бренда Уайлс, учен по околната среда, пред NBC 5. "Но няма да убие по-голямата част от тях".

Така че ако си поръчвате напитка в самолета, може би е добра идея да се придържате към портокалов сок.

Източник: Business Insider