Ново изобретение на британските учени може да помогне в борбата с мозъчните увреждания и да спаси милиони от инсулт.

Става въпрос за специална шапка, която охлажда мозъка и спира умирането на клетките в случай на внезапни поражения като инсулт. Шапката се разработва от екип на университета в Единбург и нейната задача е бързо и без странични ефекти да намали температурата на мозъка.

Проучванията показват, че намаляването на мозъчната температура дори само с един или два градуса може значително да повиши шансовете на пациент да преодолее атаката като постави мозъка в състояние на временна хибернация.

След като стане ясно, че човекът е жертва на апоплектичен удар, на главата му се поставя студената шапка, а по тръби в нея се вкарва охлаждаща течност. Това води до сваляне на температурата на мозъка от нормалните 37С до около 35С, което на свой ред спира умирането на клетките, което иначе е неизбежно при положение, че те вече нямат кислород.

За момента екипът в шотландския университет работи върху преносима версия на шапката, която да може да се използва от екипите за бърза помощ. Само във Великобритания около 200 души на ден получават удар, който има фатални последици. Много повече остават инвалиди и живеят в страх, че втори пристъп може да има необратими последици.