Популярната фраза, че любовта кара сърцата да бият в един ритъм, се оказва подкрепена от реални физиологични свидетелства, пише Science Daily.

Емилио Ферар от Калифорнийския университет в Дейвис и неговият екип провеждат серия изследвания с двойки в романтична връзка и открива, че влюбените са близо един до друг, сърдечният ритъм и дишането им се синхронизират. Те вдишват и издишват по едно и също време.

В експеримента участват 32 хетеросексуални двойки, като двамата партньори седят в тиха стая на около метър един от друг, без да се докосват или да разговарят.

За да направят проверка, учените разместват хората в двойките: когато двама души, които не са във връзка, седят по същия начин в стаята, сърцата им не бият в синхрон, и дишането им също не се повлиява от другия.

Резултатите от изследването показват, че в една двойка най-често жените се приспособяват към партньора си, синхронизирайки своя сърдечен ритъм с неговия. Според Ферар това вероятно означава, че те изпитват по-силна свързаност и имат по-развита способност за съпреживяване.