Според някои учени COVID-19 се предава дори при дишане и говор. Ето какво знаемВсички знаем, че трябва да кашляме или кихаме в лакътя и да поддържаме дистанция от другите. Могат ли обаче хората, болни от COVID-19, да го предадат на останалите само чрез дишане и говорене? С други думи, може ли вирусът да се пренася по въздуха?

През последната седмица се развихриха множество дебати по темата. Въпросът е сложен и отговорът зависи до голяма степен от човека, когото питате.

Когато болен човек се изкашля или кихне, големи капчици политат през въздуха и могат да заразят хората в района (обикновено на до 1 метър разстояние, но понякога и на много по-голяма дистанция).

Това са т.нар. респираторни капчици. Експертите смятат, че по-голямата част от хората се заразяват именно по този начин.

Тъй като тези капчици са сравнително големи (по-големи от 5 микрометра), те обикновено не изминават голямо разстояние и не се задържат във въздуха дълго.

Това обаче не е единственият тип капчици. Дори когато говорим и дишаме, можем да произведем други, много по-малки. Това са т.нар. биоареозоли и те могат да изминат много по-голямо разстояние и да останат във въздуха за по-дълъг период от време.

Можем ли да хванем COVID-19 от тези биоаерозоли?

Отговорът може да има сериозни последици за медицинските работници, както и за онези, които работят в близост до болни. Изследователите се опитват да научат повече по темата.

Как? Единият вариант е да се вземат въздушни проби и да се проверят за наличието на РНК частици от вируса. Според тази статия изследователи са открили частици от SARS-CoV-2 и във въздуха, и по повърхността в проби, взети от изолационните стаи, където са били настанени пациенти с COVID-19.

Друго проучване обаче, публикувано в Infection Control & Hospital Epidemiology, не открива вирусни частици при въздушни проби, взети на разстояние от 10 см от брадичката на пациенти с COVID-19. Важно е да отбележим, че това изследване се базира едва на 8 проби.

Какво означава всичко това? Миналата седмица Националния изследователски съвет на САЩ заяви, че биоаерозолите вероятно са виновни отчасти за бързото разпространение на вируса.

„Сегашните изследвания подкрепят възможността SARS-CoV-2 да се разпространява посредством биоаерозоли, образувани при издишването на пациенти“, пише Харви В. Файнберг от Emerging Infectious Diseases и 21st Century Health Threats. Той обаче допълва, че трябва да подхождаме внимателно към резултатите до този момент.

Много от изследванията, които се цитират, са проучвали респираторни вируси като ТОРС или грипа – т.е. не е задължително тяхното поведение да е същото, както при COVID-19. Пък и това, че сме открили вирусно РНК във въздуха не означава задължително, че то е достатъчно да зарази някого.

„Въпреки всичко наличието на вирусно РНК във въздушните капчици и ареозолите показва, че е възможно вирусът да се предава по тези начини“, добавя Файнберг.

Позицията на Световната здравна организация (СЗО) по въпроса е, че предаването на вируса посредством биоаерозоли на този етап не е фактор и е наблюдавано само при някои много специфични обстоятелства.

Източник: Science alert