Оказва се, че съществува един изключително лесен начин да се предпазим от наднорменото тегло и диабет тип 2. Според професор по ендокринология от Оксфордския университет е достатъчно поддържаме по-ниски температури в стаята си като спим на отворен прозорец например, предава Daily Telegraph.

Все повече научни изследвания подкрепят твърденията, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето. Така той коментира резултатите от изследването на холандски учени, според които има връзка между глобалното затопляне и диабета.

Учените твърдят, че покачване на температурата в околната среда с 1 градус Целзий може да предизвика 100 000 нови случая на диабет само в САЩ годишно, защото тялото трябва да гори по-малко кафява мазнина, за да се топли, а това води до понижена инсулинова чувствителност и напълняване.

Това изследване подкрепя теорията, че трябва да се живее на хладно, за да бъдат намалени случаите на диабет и затлъстяване.

Учените съветват температурата в помещението да се намалява до 15-17 градуса няколко часа, за да се поддържа ниско тегло. Самото охлаждане засилва метаболизма с 30%. Ако на човек му е студено и трепери, може да изгори 400 калории на час, защото тогава метаболизмът се увеличава пет пъти.