Лекарите, адвокатите и учителите наистина са с най-развит интелект и е по-вероятно да имат остър ум в напреднала възраст, установи ново изследване, пише PopSci.

Именно сложността на работата и трудната среда, в която човек работи, помагат за подобряването на паметта.

Учени от Единбургския университет установили, че хора, чиято работа включва преподаване или управленски способности, се справят по-добре на тестове за памет и мислене, когато достигнат 70 години. Според експертите стимулиращата среда предпазва мозъка от остаряване.

Психолози от университета в Единбург изследвали 1066 души, като оценили паметта, скоростта на обработване на информация и общи мисловни способности. Те оценили сложността на основната работа на всеки от участниците според Речника на работните длъжности, използван от бюрата по труда за определяне на структурата и съдържанието на работата.

Използвайки статистически модели, те анализирали как работата на даден човек се отразява на резултатите от теста. Те взели под внимание резултатите от тестове за интелигентност на участниците в изследването, когато били на 11 години, и фактори от начина на живот като образование и лишения в миналото им в сравнение с другите. Тези фактори са важни, защото предсказват работата, която хората могат да вършат, казват изследователите.

Установено било, че участниците, чиято работа включвала задачи като анализиране на данни, обучение или преговори с хора, имали леко предимство.

Сложността на работата им обяснявала около 2% от резултатите им на някои тестове за мислене и памет.