Слънчевата светлина продължава да уврежда кожата и да увеличава риска от рак дори и няколко часа, след като сте си тръгнали от плажа и се намирате в затворени помещение. Това сочи изследване на учени от университета на Йейл, цитирано от Би Би Си.

Когато ултравиолетовата радиация атакува клетките на кожата, тя може да предизвика мутация в ДНК-то. Меланинът - пигментът, отговорен за тена или естествения тен на кожата - защитава тялото, като абсорбира радиацията.

Това, което учените не са знаели досега обаче, е какво всъщност се случва с цялата тази енергия, абсорбирана от меланина. Оказва се, че тя предизвиква поредица от химични реакции. В края на краищата се освобождава.

"Нещо подобно се случва при светулките, които използват енергията, за да произвеждат светлина и да светят", казва проф Дъглас Браш.

По време на лабораторните тестове става ясно, че кожата продължава да понася щети дори и 4 часа след излагането на ултравиолетова радиация.

"Половината, ако не и повече, от щетите по кожата не се нанасят на плажа, а в колата или вкъщи", допълва проф. Браш.

Екипът се надява да разработи слънцезащитен крем, който комбинира стандартната защита срещу радиацията и същевременно абсорбира енергията от меланина.