На повечето места 6000 години са предостатъчно за памучни тъкани да се разпаднат и изчезнат. Не и в северно Перу. Благодарение на сухия климат няколко декоративни  текстилни произведения са оцелели хиляди години, докато археолозите са ги изкопали през 1940 та.

Те са били толкова добре запазени, че сините бои върху тях още се виждат. Радиовъглеродният метод датира тъканите между 1500 и 6200 години. Но мистерията остава: какво са използвли древните култури за да боядисат тъканите си в синьо, което е останало и до днес?

В ново изследване учени се засекли сигнали от съставките индиготин индирубин, ключовите компоненти на индиговата боя. Индигото е било една от най-ценените бои в древния свят и е било използвано на много места, от Китай и Египет до Южна Америка.

Днес индигото се използва за да се получи циния цвят на дънките. Предишната най-стара упоъреба на индигото, за която науката знаеше, е била в Египет преди 4400 години. Резултатите от новото изследване избутват тази дата назад с повече от 1500 години и сочат Перу като мястото, където хората за първи път са се научили да боядисват тъканите с този красив нюанс на синьото.

Източник: Science Magazine