Изследване, проведено сред повече от 12 700 британки и публикувано в American Journal of Preventive Medicine, показва, че шаването може да неутрализира вредните ефекти от продължителното седене и дори да удължи живота ни, пише Independent.

Според авторите прекомерното седене увеличава риска от смърт в рамките на определен период. Най-малко застрашени са дамите, които определят себе си като „умерено или силно” мърдащи.

Професор Джанет Кейд от School of Food Science and Nutrition към университета в Лийдс е един от ръководителите на проучването. Тя казва, че резултатите „повдигат въпроси за това, дали негативните асоциации с въртенето – например липса на възпитание или концентрация – трябва да продължават да съществуват, ако подобни движения са полезни за здравето ни”.

Дори физически активните възрастни могат да прекарат до 15 часа на ден в седене, казват учените. Почивките под формата на кратки разходки доказано подобряват някои индикатори на здравословното състояние, като например индекса на телесна маса и нивата на глюкоза и инсулин.