Прибягването до един и същ начин на живот и поделянето на една и съща жизнена среда могат да имат толкова важна роля, колкото и генетиката, когато става дума за болести, които засягат семейства. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА.

Проучването взема предвид медицински данни за над 500 000 души и семействата им във Великобритания. Информацията включвала сведения за роднини, както и за близки, които са осиновени. Учените фокусирали вниманието върху 12 често срещани увреждания и болести, включително високо кръвно налягане и сърдечни болести, както и някои видове рак и неврологични заболявания.

Оказало се, че свързани с членовете на семейството фактори могат да имат значително въздействие върху риска от някои заболявания. Сред въпросните фактори са ползване на едно и също жилище и сходни хранителни навици. Въздействието на гените върху риска от болести може да е надценено с 47 на сто, в случай че свързани със семейството фактори не са взети предвид, отбелязаха авторите на изследването.

"То предоставя прецизна преценка за ролята на генетиката при тези важни болести", коментира проф. Крис Хейли от университета на Единбург. "Освен това идентифицира увреждания и заболявания, при които поделяната семейна среда е важна.- високо кръвно налягане, сърдечни болести, депресия", казва той. 

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

Източник: Мениджър Нюз