Няма разумен довод, който да накара родителите да заведат бебето си на море. Желанието им да почиват и „да си поживеят“ най-често претърпява пълен провал. Ама го разбират доста по-късно. 
Сценарият с малките деца до 3 години обикновено е един и същ. Ако бебето не се разболее още по време на път, то това се случва в първите дни, след като семейството пристигне в курорта. 
Желанието детето „да събере“ достатъчно лъчи, за да натрупа витамин D, не може да е аргумент, категорични са лекарите.

„Достатъчно е бебето да е на сянка, с открити крачета и ръце 2-3 пъти седмично за 15 минути. Това може да стане в парка, без да поемаме излишни рискове, свързани с престоя на плажа. Слънцето не е същото, както преди 20 години, когато родителите са съветвани да водят и малките деца на море“, казва известният наш дерматолог проф. Николай Цанков.

Подобно е мнението на много изтъкнати чужди специалисти от Европа и САЩ.

Малкото дете има нужда от витамин D

Основната задача на кожата е защитна. Тя обаче работи и като голяма жлеза, която с помощта на слънчевите лъчи синтезира витамин D.

Когато детето се ражда, на черепа му има мек участък - така наречената фонтанела, която се затваря и втвърдява постепенно. Витамин D е необходим, за да не развие рахит, за да се затвори фонтанелата и всички кости да се укрепят и да заякнат. Затова се прави и профилактика с капки.

„Малка доза слънчева светлина подпомага процеса. Достатъчно е бебето да лежи на сянка, дори и облечено. Така е сигурно, че няма да изгори, а същевременно ще получи нужната „порция” слънчеви лъчи. И макар индиректно, ще синтезира витамин D.

Има много проучвания, които доказват категорично, че необходимата доза витамин D се синтезира от кожата много бързо. Достатъчно е ръцете от лактите надолу и краката да са голи и да оставим детето на открито, на шарена сянка 15 минути два пъти в седмицата“, обяснява доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Кожна клиника на Александровска болница.

Защитата

Новородени и бебета до 6 месеца нямат нужда от слънцезащитен крем. Не защото кожата им е защитена, а защото обикновено лежат облечени и прикрити с пеленка на сянка в количката.

Продължава на страницата на Новите родители