Розовите диаманти се срещат рядко сред скъпоценните камъни на Земята, а точната рецепта за образуването им озадачава учените. Сега едно новаторско откритие, направено в Аргайл, Западна Австралия, идентифицира ключово събитие, което трябва да се случи, за да се образуват розови диаманти и да се появят близо до земната повърхност. То може потенциално да улесни намирането им в бъдеще.

Знаем, че диамантите се нуждаят от огромна топлина и налягане, за да се образуват, но съществуват най-различни диаманти. Цветните са най-редките, като представляват около 0,01% - един на 10 000 - от онези, добивани на планетата. Розовият, синият, зеленият, виолетовият, оранжевият и червеният цвят са много редки, докато жълтият и кафявият са малко по-често срещани.

Смята се, че розовите диаманти са резултат от изкривяване, което е един от трите основни начина, по които диамантът може да се окаже с несъвършенства (другите два са примеси и повреди). Деформацията се получава, когато решетъчната структура на диаманта се усуква и огъва, променяйки начина, по който се отразява светлината, така че да не изглежда бял.

Около 80-90% от розовите диаманти, открити от хората, са намерени в мината Аргайл, която е била място на континентален сблъсък преди около 1,8 милиарда години. Сблъсъкът е осигурил голямо налягане, а позицията им близо до основата на литосферата е осигурила много топлина, като всичко това се е съчетало, за да се създаде достатъчно деформация за редица диаманти, включително розови.

Това обаче обяснява само как тези диаманти са се образували дълбоко в земята. В Западна Австралия розови диаманти са открити близо до повърхността, така че как са попаднали там?

Сега ново проучване разкрива трета (и тайна) съставка за създаването на розови диаманти.То установява, че богатите на диаманти скали от Аргайл са по-стари от очакваното, като датира образуването им от времето, когато външният слой на Земята се е разтягал при разпадането на суперконтинента Нуна.

Когато това се е случило, се е освободило място за разтопена скала, която се е изкачила от дълбоките недра на Земята и е запълнила празнините. Тази разтопена скала е носела диаманти и се е взривила, когато е достигнала повърхността, за да създаде т.нар. диатрема - вид вулканична тръба, която се свързва с газови експлозии.

В резултат на това розовите диаманти са били разпръснати по необичайно за редките скъпоценни камъни място на повърхността, а последното откритие може да улесни намирането им в бъдеще. Чрез идентифициране на части от земното кълбо, които в миналото са имали разтягане в резултат на разпадане на континенти, бихме могли да си спестим пътуване дълбоко под земята, като намерим някои скъпоценни розови камъни точно под повърхността.

Е, няма по-подходящо време от настоящето.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Източник: IFLScience