Пушачите могат да "върнат времето" назад за белите си дробове, като се откажат навика, съобщава The Guardian. Това се случва, благодарение на природно заложен уникален механизъм за саморегулация, при който здрави клетки започват постепеннода възстановяват увредени от вредните вещества в цигарите клетки и тъкани, показва проучване.

Отдавна е известно, че рискът от тежки заболявания на дихателната система намалява при траен отказ от цигарите. Изследване, публикувано днес в списанието Nature, показва, че ползите могат да бъдат още по-големи

Един от съавторите на проучването Питър Кембъл от британския институт "Уелком Сангер" заяви, че целта от резултатите е да се дадат нови надежда и мотив за отказ от цигарите.

"Хората, които са пушили активно от 30, 40 или повече години, често ми казват, че вече е късно да спрат да пушат - вредите вече са направени", казва още той.

"Вълнуващото в нашето изследване, е, че то показва, че никога не е късно да се откажете", казва  един от съавторите на проучването, Питър Кембъл от британския институт "Уелком Сангер"

"Някои от хората в изследването са пушили повече от 15 000 кутии с цигари през живота си", допълва Кембъл той.

"Проучването анализира белодробните биопсии на 16 души, включително настоящи пушачи, бивши пушачи, възрастни, които никога не са пушили и деца, търсейки мутациите, които могат да доведат до рак при определено натрупване и условия."

Проучването установява, че девет от всеки 10 белодробни клетки при сегашните пушачи са имали мутации, включително такива, които могат да причинят рак. Но при бивши пушачи, много от тези увредени клетки са заменени със здрави, подобни на тези, наблюдавани при хора, които никога не са пушили.