Пийте вода, за да отслабнете

17 юни 2017 г., 15:22
3004

Guliver / iStock

Нима лелеяният еликсир срещу нежеланите тлъстини вече е измислен? Вещество, което контролира апетита и не изисква рецепта? Без странични ефекти и почти без пари? Да - клинично проучване потвърди, че само две 250-милилитрови чаши вода преди всяко хранене са гаранция за отслабване, дори без помощта на диета и упражнения. Няма по-магически сироп от простата вода, уверяват учените.

"Представяме ви резултатите от първите опити за контролирана намеса, които показват, че увеличената консумация на вода е една от най-ефективните стратегии за загуба на тегло", заяви професор Бренда Дейви от университета "Вирджиния Тек".

"В предишни проучвания открихме, че когато хора на средна възраст и над нея пият по две чаши вода преди хранене, те приемат между 75 и 90 калории по-малко. Сега помолихме участниците в експеримента да пият вода три пъти на ден преди храненията в продължение на 12 седмици. Всички изгубиха средно с 2,5 кг повече от контролната група, която не пиеше вода по схемата" , обясни тя. "Става въпрос обаче за вода, а не за подсладени напитки. Това е най-лесният начин да отслабнете."

Дейви подчерта, че фолклорът сред любителите на диети отдавна изтъква свойството на водата да топи килограми. Досега обаче имаше учудваща липса на научни доказателства за това, признава тя. Проучването на екипа й даде дългоочаквания "червен печат" на доказателствата, че водата наистина е чудодейна.

Възможно е обаче да пиете и твърде много вода, което не е здравословно, подчерта Дейви. Идеалното дневно количество е между 1,5 и 2 литра.

Ключови думи:
Коментари