Пиенето на чай намалява риска от Алцхаймер с до 86%

15 април 2019 г., 21:22
1012

Serhii Brovko / Shutterstock

Пиененето на чай е свързано с драматично намаляване на риска от влошаване на когнитивната функция при възрастните хора, разкри ново изследване.

Една–единствена чаша чай на ден намалява когнитивното влошаване при хората над 55 години с 50 %.

При тези, които имат генетично предразположение към болестта на Алцхаймер, намаляването на риска се увеличава до 86%!

Това, което е наистина интересно, е, че не е имало значение какъв чай се пие: черен, зелен или друг.

Единственият важен фактор, е чаят да е бил сварен от чаени листа.

“Въпреки, че изследването е било извършено върху възрастни китайци, резултатите може би важат за всички раси,” коментира Д-р Фенг Лий, водещият автор на изследването.  

“Нашите изследвания ще имат важни последствия за предотвратяването на деменцията. Въпреки всичко дори висококачествените медикаменти срещу неврокогнитивни заболявания като деменцията не дават желания резултат, а и настоящите превантивни стратегии за справяне с нея са далеч от задоволителни.”

Чаят е една от най-разпространените напитки в света. Данните от изследването предполагат, че една проста и евтина промяна на дневната рутина като въвеждането на ежедневната чаша чай може сериозно да намали опасността от развитието на нервно-когнитивни заболявания в по-късна възраст.

Изследването е анализирало данни от 957 китайски граждани, които са били проследени от 2003 година до 2005 година. 

Източник: Psy Blog

Коментари