"Да бъдеш изяден или да не бъдеш изяден" - това наистина не може да бъде сериозна дилема, но новооткрит паразит поставя хиляди мишки в доста неприятна ситуация, съобщава Live Science.

Той се нарича Тoxoplasma gondii и представлява едноклетъчен микроорганизъм, който живее в повечето топлокръвни животни, но предпочита преди всичко котките, тъй като там може да се възпроизвежда.

За да се завърне в своята котешка среда, паразитът може да манипулира поведението на мишки и други животни, които заразява. Така например  Toxoplasma gondii е в състояние да прави плъховете безстрашни спрямо своите естествени врагове и дори да създава сексуално привличане към миризмата на котешка урина.

"За да завърши своя жизнен цикъл, Toxoplasma gondii трябва да се върне в котката, а за целта заразеното животно трябва да бъде изядено", обяснява на своя блог ученият Майкъл Айзен. "Това създава един вид конфликт на интерес между паразита, който иска неговият приемник да бъде изяден от котката и самият приемник, който от друга страна би предпочел да не бъде изяден".

Според Айзен и неговата студентка Уенди Инграм, най-вероятният начин, по който паразитът установява контрол върху поведението на мишката е като създава у нея чувството за привличане към котешката урина. Това ново обяснение прави по-малко вероятни досегашните теории, че Toxoplasma gondii упражнява директен контрол върху някои части на мозъка на своя приемник.