Досега повечето хора смятаха, че 8-часовият сън е от изключително значение. Експерти обаче оспориха тази теория, съобщава Mail Online.

Историкът Роджър Екрих от Virgina Tech провежда изследвания върху съня през последните 16 години. Той събира събра достатъчно доказателства, които подкрепят твърдението, че е напълно нормално дрямката да се прекъсва. 

 „Спим по определен начин. Събуждането през нощта обаче е част от нормалната психология на човека.”, заяви психологът Грег Джейкъбс по време на дебат пред Световната служба на BBC. Според него подобно накъсване би помогнало дори и за борбата със стреса.

Екрих отбелязва в книгата си „At Day’s Close: Night In Times Past”, че в историята съществуват поне 500 примера за прекъсване на съня. Данните са взети от различни дневници, съдебни документи, медицински учебници и дори „Одисея” на Омир. Хората в миналото не само че са спели накъсано, но някои от тях са използвали моментите, в които са будни, за да се молят, да пушат или дори за да посетят съседите.

В дебата на Би Би Си взима участие и Ръсел Фостър – професор по неврология към Оксфордския университет - който също се съгласява с новата теория за съня. „Много хора се събуждат вечер и изпадат в паника. Аз им казвам, че това, което изпитват в момента, е връщане към бимодалния сън“, коментира проф. Фостър.