20-годишна жена от Пакистан решава да се консултира с лекари, след като се оказва, че не може да прави секс със своя съпруг.

Тъй като тя се омъжва едва наскоро и тепърва започва да води сексуален живот, досега тя не е забелязвала подобни проблеми. Когато се опитва да прави секс със съпруга си, пенетрацията се оказва невъзможна. В рамките на шест месеца тя става жертва на вербално и физическо насилие от страна на съпруга си, което принуждава жената да се върне при родителите си.

Тя забелязва и други проблеми, които подсказват, че нещо не е наред. Например болки в долната част на стомаха, които продължават вече около 3 години. Освен това никога не е имала и цикъл.

Ултразвукът показва, че матката и яйчниците са с нормални размери. Хормоналните резултати също са в нормата.

След физически превод проблемът най-накрая е идентифициран. Жената има т.нар. „сляпо влагалище“, чиято дължина е едва 2 сантиметра. Нейният репродуктивен канал достига до малка „торбичка“, която не се свързва с вътрешните гениталии. Лекарите я диагностицират с напречен вагинален септум. Това представлява вродена аномалия на влагалището, при която се установява напречна или надлъжна преграда, което от своя страна може да бъде причина за стерилитет, липса на менструален цикъл, диспареуния (болезнен полов контакт) и други усложнения.

Състоянието често остава незабелязано до навлизането в пубертета или до започването на активен социален живот.

След хирургическа намеса лекарите изрязват тъканта, която изпълнява ролята на преграда. Три месеца по-късно жената вече може да прави секс, без да изпитва какъвто и да е дискомфорт. 7 месеца по-късно забременява и ражда момченце посредством цезарово сечение.

Източник: IFLScience