Има много начини, по които можем да се борим с нарастващите температури на планетата. Американският град Лос Анджелис е стигнал до една малка промяна: да боядиса улиците сиви. Както бихте предположили, това не е обикновена сива боя.

Това е специално покритие, наречено CoolSeal, което първоначално е разработено, за да скрие топлината от пистите на военни самолети, за да ги направи по-малко видими за шпионски сателити.

Тук хитрата идея е, че покритието отразява по-добре слънчевите лъчи. Боята вече е изпробвана като покритие на паркинг в една от най-горещите части на Ел Ей и е доказала потенциала си за намаляване на температурите на нивото на земята.

„Установихме, че средно площта, покрита с CoolSeal, e с 10 градуса по Фаренхайт (5 по Целзий) по-хладна от черния асфалт на същия паркинг, казва представителят на градската администрация Грег Спотс пред Washington Post.

Умната боя цели да се справи с проблема, известен като „ефект на градския топлинен остров“, при който участъците градска среда (с бетон, асфалт, тъмни покриви и липса на достатъчно растителност) съдействат за увеличаване на температурите.