Не очаквайте да бълват огън но: запознайте се с Дрогон и Висерион, мравките –дракони!

В статия, публикувана в списание PLOS One, изследователи описват два новооткрити вида мравки от Нова Гвинея.

Новите видове са членове на широкоразпространения род Pheidole, вид мравки, който се среща навсякъде по света и познати с големите си глави. Но в допълнение на големите си глави, тези два вида имат и големи шипове на гърба си.

Изследователите решават, че шиповете напомнят за външния вид на драконите от актуалния филм “Игра на Тронове,” и ги кръщават на два от тях (във филма те са три). Имената на видовете са съответно Pheidole viserion Pheidole drogon. (Съжаляваме, Rhaegal, това не е бил твоя ден).

Изследователите спекулират, че в допълнения на защитната си функция шиповете може още да съдържат мускулатура, която да помога на мравките да поддържат големите си глави.

Като част от процеса на идентификация, мравките са бил сканирани със специалер CT скенер – като  тези, които се използват в медицината, но способен да сканира много малки обекти, точно като мравките. Въпреки, че това не е първия път, в който този метод да е бил използван, е все още новаторски и изследователите се надяват, че по-разпространената употреба на метода ще направи по-лесно за учените да идентифицират нови видове като тези мравки.

“Ако работите в храст в Африка, например, и видите мравка, която искате да определите, е много трудно да летите целия път до музей в Европа или Щатите за да сравните с колекции на вече познати видове,” казва Джордж Фишер, съавтор на статията. “По този начин вие може да свалите на компютъра си виртуалната мравка, да направите необходимите измервания и да я сравните дигитално с вида, който се опитвате да определите.”

Източник: Popular Science