Диазотният оксид, известен още като райски газ, може да се окаже ефективно оръжие в битката с депресията, след като ново проучване установи, че вдишването на тази субстанция в продължение на час води до трайни подобрения при пациенти, които принципно не откликват на други лечения. Изследването, публикувано в Science Translational Medicine, показва, че ниски дози от газа оказват терапевтичен ефект, без да предизвикват нежеланите странични ефекти, асоциирани с високите дози.

„Голям процент от пациентите не откликват на стандартните терапии с антидепресанти… много важно е да открием терапии, които да помагат на тези хора“, обяснява Чарлз Р. Конуей, водещият автор на проучването.

„Фактът, че видяхме резки подобрения при много подобни пациенти в изследването показва, че диазотният оксид може да помогне на хора с наистина остра и устойчива депресия.“

Стандартните антидепресанти, като например селективните инхибитори на реабсорбцията на серотонин (SSRI), си взаимодействат с рецепторите на серотонин в мозъка. Понякога обаче са нужни няколко седмици, преди да подействат. От друга страна, диазотният оксид оказва влияние върху NMDA рецепторите (N-метил-D-аспартат) и съответно – води до по-бързи резултати за много по-кратък период от време.

В проучване, проведено по-рано, изследователите откриват, че вдишването на смес, съдържаща 50 процента диазотен оксид и 50 процента кислород облекчава бързо симптомите на депресия. Пациентите, включени в това изследване обаче, са били наблюдавани само за 24 часа. Т.е. учените не са могли да определят дали ефектите са били трайни или не. Освен това при известен брой участници е имало странични ефекти като гадене, лека замаяност и седация.

Ето защо авторите решават да проверят дали приемането на по-ниски дози от газа ще доведе до сходни подобрения (и колко трайни ще са въпросните промени). За тази цел те наемат 24 пациенти, които не са откликвали на стандартните терапии с антидепресанти. Те са вдишвали диазотен оксид в рамките три сесии по един час. Времето между отделните сесии е било 4 седмици.

В една от тези сесии хората са вдишвали 50 процента диазотен оксид и 50 процента кислород, в друга – 25 процента диазотен оксид и 75 процента кислород, а в трета – плацебо без диазотен оксид.

Резултатите показват, че антидепресивните ефекти, произведени от вдишването на 25 процента диазотен оксид, са били съпоставими с онези, при които райският газ е бил 50 процента, и че подобренията, асоциирани и с двете концентрации, са траели цели 4 седмици.

На втората седмица учените са отчели малко по-голям спад на симптомите на депресия при лечението с 50 процента диазотен оксид и 50 процента кислород. Същевременно обаче се наблюдава 4 пъти по-малко странични ефекти след вдишването на райски газ в по-малки концентрации.

„Когато пациентите вдишват 25 процента диазотен оксид, гадене няма – казва Конуей. – И тази по-ниска доза е почти толкова ефективна при облекчаването на депресията, колкото и високата.“

В края на проучването депресивните симптоми на 85 процента от участниците са били значително облекчени и са паднали с цяла категория – т.е. от остри са станали умерени. 55 процента са изпитали подобрени в поне половината от своите симптоми, докато 40 процента са били в ремисия – т.е. вече не могат да бъдат диагностицирани с клинична депресия.

Подобно на диазотния оксид и кетаминът – антидепресивен медикамент с бързо действие –оказва влияние върху NMDA рецепторите. Авторите на проучването обаче отбелязват, че липсата на странични ефекти при вдишването на ниски дози райски газ правят терапите с него по-подходящи.

Източник: IFLScience