Хората с висок интелект се отличават по този неочакван признак

04 декември 2017 г., 14:40
8081

Copyright: Creativa Images / Shutterstock

Хората с висок коефициент на интелигентност имат по-добро чувство за ритъм, откри ново изследване. Това няма много общо с музикалните способности, а просто със естествената склонност и умелост да се спазва правилен ритъм от някакъв вид. Чувството за ритъм изглежда е вградено на много “ниско” ниво в мозъците на високо интелигентните хора.

Проф. Фредрик Улен, пианист и невроучен, който е провел интересното изследване, обяснява:

“Тестовете бяха наистина вълнуващи, защото не включваха никакъв вид разрешаване на загадки. Много вероятно е неправилността на ритъма, когато се преживява, или намалената способност за спазване на правилен ритъм, да се дължат на различни видове “шум” в нашия мозък”.

За целите на изследването участниците са били помолени да поддържат постоянен и правилен бийт с барабанна палка на барабан. За периода от първите 20 удара те са се опитали да копират ритъма, отмерван от метроном. А след това са били помолени да поддържат ритъма без помощното средство.

Резултатите показали, че “... интелигентността е свързана с точност до милисекунда при изохронното удряне, т.е. при правилния ритъм”. Според Проф. Улен връзката предполага, че точността до милисекунда е важен фактор при разрешаването на различни задачи и проблеми: “Ние знаем, че тази точност в невронната активност е критична за обработката на информацията и за процесите на научаване”.

Мозъчни сканирания са разкрили също така връзка между високия интелект, способността да се поддържа ритъм и по-голямото количество бяло вещество в тази области от мозъка, които са свързани с планирането, разрешаването на задачи и с управлението на времето.

“В края на краищата резултатите от нашето изследване подсказват, че това, което ние наричаме интелигентност, има биологична основа, която се изразява в броя на нервните влакна в префронталния дял на мозъка и стабилността на невронната активност, която този дял осигурява”.

Psy Blog

Коментари