Признайте си, че хубавата целувка е нещо безценно и невероятно приятно. Изследователите са убедени, че целуването има много повече ползи извън романтичната страна на нещата – то се отразява положително на здравето ни: горим излишните калории, кожата ни става по-бляскава и еластична. Ето ги и тях:

Целуването помага да горите повече калории.

Не всеки е любител на джогинга или потенето във фитнес залите. Затова ето ви добра новина – учените казват, че обикновената целувка гори около 2-3 калории, а страстната романтична целувка – между 5 и 26 калории на минута. При постоянно страстно 30-минутно целуване излиза, че ще изгорите 180 калории – колкото ако си почистите колата или правите джогинг за 30 минути. Ако бягате на пътеката във фитнеса, за това време ще изгорите много повече калории, разбира се, а и със сигурност целуването не може да замени физическата активност, но пък какъв по-приятен начин да отслабнете?

Целуването се отразява чудесно на кожата.

По време на целувката участват близо 30 лицеви мускула, които се намират под кожата около устата. Това може да се определи като отлична тренировка за лицето.

Целуването предотвратява образуването на бръчки.

Когато циркулацията на кръвта е по-качествена, се образува повече колаген в тъканите и по този начин се предотвратява отпускането и образуването на бръчки. Следователно целуването намалява бръчките и фините линии, а също така прави кожата по-свежа, подобрявайки кръвообращението в тази част от тялото. Целувката сама по себе си може би няма да ни направи по-млади, но със сигурност ще ни направи по-щастливи.

Целуването намалява стреса.

Това е процес, при който естествено се отпускаме и успокояваме. Проучванията доказват, че целуването повишава нивото на окситоцина и ендорфина (хормони на щастието). Същевременно намалява нивата на кортизола, отговорен за стреса.

Целуването е полезно за зъбите.

Целувката се отразява чудесно и на зъбите ви, защото стимулира слюноотделянето, по естествен път премахва бактериите и намалява нивото на киселинност в устата. Някои стоматолози смятат, че слюнката има свойството да поправи някои минимални дефекти по емайла на зъбите.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side