На кибернож срещу рака!

17 март 2018 г., 19:40
2822

Революционна технология топи тумори на няколкостотин километра от нас. Илюстрация: Shutterstock

Едва ли не всеки месец някой от световните научни екипи излиза с нов и неповторим лек срещу рака. И въпреки че е прекрасно, че медицината отбелязва напредък в разбирането и третирането на една от най-страшните болести на света, тези революционни технологии едва ли скоро ще достигнат до клиниките в нашия регион. А толкова много хора се нуждаят от тях.

И все пак една такава технология съществува и вече се използва, както се казва, на една ръка разстояние – в най-големия град на югоизточната ни съседка - Истанбул. Анадолският медицински център, който работи под егидата на една от най-добрите болници в света – американската Johns Hopkins, избирана десетки години поред за клиника номер 1 в САЩ, е първото заведение на Балканите, оборудвано с

една от най-успешните машини за борба с туморите –

така наречения кибернож. Центърът работи с него от 2005 г. и е едва четвъртата клиника в Европа, която предлага тази алтернативна хирургия.

Технологията CyberKnife™ всъщност никак не прилича на нож. Става въпрос за най-напредналия в света апарат за радиохирургия – робот, който с помощта на рентгеново лъчение топи тумори на всяко място в тялото с точност под милиметър – нещо невъзможно при прилагането на други радиохирургични методи. Системата се състои от линеен ускорител, ръка робот и устройство за образно управление в реално време.

Първоначално с помощта на компютърна томография се определят размерът и местоположението на тумора. Позитронно-емисионната томография (така нареченият PET скенер) изобразява клетъчния метаболизъм и с голяма точност установява кои са болните клетки. Целта е напълно да се избегне засягането на здравата тъкан по време на терапията. С помощта на триизмерна компютърна графика медиците отбелязват

кои органи не трябва да се засягат от киберножа.

След като са установени параметрите на пациента и се определи необходимата сила на лъчение, се пристъпва и към самата операция, която е безкръвна и напълно безболезнена. При нея обикновено не се използва упойка, за да може самият пациент да сигнализира, ако усети някакъв дискомфорт.

Болният се настанява на специалната роботизирана кушетка Robo-couch, която има шест степени на подвижност и е създадена така, че тялото да може във всеки момент да се постави в най-удобната за облъчване позиция. В зависимост от това на кое място ще се прави операцията, тялото се обездвижва със специална вакуумна „броня”, а ако става дума за главата, се използва лека термопластична маска.

Когато ще се оперира върху меки тъкани, простата, панкреас, черен или бял дроб, в тялото на пациента се вкарват от 3 до 6 неметални маркера, които да изолират засегнатата област. След регулиране на кушетката отново се правят изображения на тумора и се пристъпва към самата манипулация. Излъчвателят, който работи с помощта на ръка робот, изпраща с изключителна прецизност до 1300 рентгенови лъча едновременно към тумора, като интензивността на радиацията се регулира според случая. Всеки лъч се движи по индивидуална траектория, така че туморът

да може да бъде обстрелян от всички страни.

При всяко облъчване се правят нови снимки, като системата за изображения IGRT 6D следи в реално време манипулацията. Така посоката и силата на лъчите може да бъдат регулирани във всеки един момент и туморът да бъде стопен максимално ефективно, без да се засегнат околните тъкани.

Продължителността на операцията е между 30 минути и 2 часа. В отделни случаи може да се наложи да се направят от две до пет манипулации, като минималният интервал между тях е 24 часа. През това време пациентът е напълно подвижен и спокойно може да си почива, да се прибере у дома или дори да отиде на работа, ако има желание. Цялата терапия обикновено трае от два до четири дни, след което пациентът може да си отиде вкъщи.

Въпреки че може да третира ракови и неракови тумори буквално във всяка част на тялото, технологията е особено ефективна при рак на мозъка, белите дробове, панкреаса, простатата и гръбначния стълб, където инвазивната хирургия може да бъде опасна и дори смъртоносна. Най-чувствителен към радиацията е черният дроб, но дори и при него киберножът постига много добри резултати. За метастазите се предвижда отделна лъчетерапия.

Като че ли единственият недостатък на CyberKnife™ технологията е, че

не всеки пациент е подходящ за този тип терапия.

След проучване на медицинската история на болния, досегашните лечения и общото му здравословно състояние лекарите определят дали радиохирургията може да бъде ефективна в неговия случай. „Тя е най-ефективна при тумори до 3 см, но не мога и не искам да слагам такива ограничения – всеки случай е индивидуален и се преценява отделно”, заяви главният „киберхирург” на истанбулската болница д-р Кайъхан Енгин. От значение е обаче дълбочината на тумора. Ако е много надълбоко, неговият размер не бива да бъде твърде голям.

И все пак радиохирургията си остава много по-безопасна и неинвазивна от всеки друг тип манипулации. Когато например туморът се е появил зад очната кухина, не е необходимо да се прилагат драстични мерки като вадене на окото, което беше тежка жертва при стандартната хирургия и лъчетерапия. Статистически около

15-20% от раковоболните се класират за операция с киберножа,

обясниха от Johns Hopkins.

Всеки месец хиляди пациенти от над 20 страни се подлагат на операция с киберножа в Анадолския медицински център. Сред тях са и стотици българи. Приемат се пациенти с международни здравни осигуровки, които в повечето случаи покриват до 100% от лечението, но 10-20% от пациентите предпочитат да отидат на собствени разноски. След като изпрати медицинската си история на английски език до болницата и премине през допълнителни изследвания, пациентът може да се настани в комплекса и да ползва услугите на преводач, за да е пълно разбирането между него и медицинския екип. Тъй като операциите с киберножа са кратки и не налагат дълго възстановяване, престоят в болницата обикновено е едва няколко дни.

Иновативните технологии като CyberKnife™ най-сетне започват да се превръщат в реалност за онкоболните по света. След много успешни истории с добър край и при възможността драстично да се подобри качеството и продължителността на живота дори на терминално болни, подобни революционни машини дават надежда, че дори и когато дойде най-страшното, науката може да намери решение. Не утре, а днес. 

Елена Панова

Коментари