Мъже, готови ли сте да жертвате нещо, за да поживеете десетилетие или две повече, пита io9?

Ново проучване показва, че продължителността на живота при мъжете, които са кастрирани, е значително по-дълга.

Въпреки че тези данни се различават в различните региони (така например, в Субсахарска Африка продължителността на живота и за двата пола все още е под 55 години), жените живеят средно по 73.5 години, докато при мъжете средната продължителност е само 68.5 години. По данни на Световната здравна организация, където и да се намират по света, жените живеят повече от мъжете.

Като цяло мъжете имат склонност да се впускат в по-рисковани начинания и са по-немарливи във вземането на предпазни мерки. Според Министерството на труда на САЩ, цели 93 процента от трудовите злополуки с фатален край през 2013 г. са сполетели мъже.

Според нови изследвания има един начин да се подобри биологичния процес при мъжете, който да доведе до по-дълъг живот и той е свързан с отнемането на тяхната мъжественост. Данните показват, че кастрираните мъже живят средно с 13.6 години повече, като колкото по-рано е направена кастрацията, толкова по-дълъг е животът.

Учените считат, че един от страничните ефекти на тестостерона има отношение към по-късия живот и поради това редуцирането на този хормон може да помогне на силния пол. Засега проучванията все още не предлагат категорични доказателства, но изследване на евнусите в корейския царски двор от 1556 г. до 1861 г. показва, че те са живели средно с 14.1 години повече от некастрираните мъже в сходен социален статус.

Засега учените допускат, че кастрирането наистина може да има положително отношение към дълголетието, но са съгласни, че това е крайна стъпка, която не може да се оправдае категорично. Взимането на лекарства за редуциране на хормоните също е лоша идея. Повечето учени препоръчват традиционните начини за удължаване на живота - отказ от тютюнопушене, добър хранителен режим и повече упражнения.

"За по-добро здраве и дълголетие избягвайте стреса и научете каквото можете от жените", съветват корейските биолози, провели изследването.