Вие имате една страхотна способност, за която най-вероятно изобщо не подозирате – умението да различавате топла от студена течаща вода само по звука. 

Ако не ни вярвате, вижте видеото по-долу от YouTube канала на Тим Скот, в което гостува Стив Молд и което включва звуците от топла и от студена вода. Ще видите колко лесно можете да установите разликата между двете. 

Това, което се случва, е че мозъкът несъзнателно се е научил да улавя разликите между двата звука от хилядите пъти, в които сме чували да се наливат студени и топли напитки през живота си. Може би никога не сте се замисляли за тази разлика, но ето, че тя е налице. 

И така, защо звуците се различават? Всичко опира до вискозитета, или плътността, на водата. 

Ще забележите, че Стив не навлиза в подробни обяснения за динамиката на флуидите, но накратко, молекулите в по-плътната студена вода имат по-малко енергия, което значи, че се движат по-бавно. Както ще видите от демонстрацията във видеото, лесно е да си представите тази разлика от примера със студения мед, който е гъст и лепкав, и горещия, който тече свободно. 

По същата причина в студената вода се чува по-малко бълбукане. Затова и звукът от студената вода е с по-ниска честота. Топлата вода издава звук с по-висока честота, когато се разплисква в чашата, защото нейните молекули се движат по-бързо. 

Начинът, по който температурата променя водата – и всяка една течност – се отразява върху всичко около нас – от вътрешността на фризера до климатичните промени, но учените все още има какво да научат за тези явления. 

Не пропускайте да чуете разликата между звуците във видеото по-долу. Можете да направите този любопитен експеримент и у дома. 

Източник: Science Alert