Банята ви вероятно крие малка мръсна тайна.

Кранове, тоалетни и чучури – бактериите виреят на почти всяко едно място в дома ви, където се използва вода. Според ново изследване, публикувано в mBio, едно конкретно място е пълно с микроорганизми, а именно – главата на душа. Да, повечето от тези микроскопични организми вероятно са безвредни. Някои щамове нетуберкулозни микобактерии обаче се свързват с животозастрашаващи инфекции на белия дроб.

Микобактериите са най-често срещания вид бактерии, които се развиват по мазната повърхност на главата на душа – т.нар. „биопокритие“. Тук живеят най-различни микобактериални общества, които варират по отношение на своя състав (в зависимост от това в кой район на света живеете, от химията на водата, както и от нейния източник).

Изследването, което започва през 2017 г., анализира ДНК-то на над 650 глави на душове в САЩ и 13 европейски страни. Взетите проби са изпратени за ДНК секвенция, която има за цел да определи какви видове бактерии изобилстват най-много. Всички данни от проекта Showerhead Microbiome са достъпни онлайн.

Учените откриват, че микробактериите се срещат по-често в градските американски домакинства, отколкото в европейските (или в тези, които черпят вода от кладенци). Още по-странното в случая е, че вода, която е била третирана с хлор, е била с много по-високо съдържание на определен вид микобактерия, която е особено устойчива на дезинфектантите, използвани предимно в САЩ. Това позволява на европейските бактерии да виреят свободно и да се съревновават с щамовете, предизвикващи различни заболявания. Когато бъде изложена на водната пара, микобактерията започва да се пренася по въздуха и би могла да бъде отговорна за предаването на нетуберкулозни микобактерии (NTM). Именно последните предизвикат определени заболявания на белия дроб.

“По главата на вашия душ съществува цял и наистина забележителен микробен свят. Вие се излагате на него всеки път, когато се къпете – казва изследователят Ноа Фирер. – Повечето от тези микроби са безвредни. Няколко вида обаче не са. Подобен тип проучвания ни позволяват да разберем как собствените ни действия (от типа пречиствателни системи, които използваме, до видовете водопроводни материали в дома ни) могат да променят състава на тези микробни общества.“

Най-високи съдържания на микобактерията са открити в Южна Калифорния, Флорида и Ню Йорк.

И все пак, трябва да признаем, че малките вредители определено са издръжливи. Както самите автори отбелязват, те трябва да толерират резки промени в температурата. Да не говорим за дългите интервали на стагнация, следвани от изключително турбулентни струи вода.

NTM се лекува трудно, а в САЩ това заболяване е във възход. Учените все още не знаят защо.

Източник: iflscience