Все повече хора се занимават активно със спорт – някои професионално, а други любителски. И естествено, колкото повече време отделяме на това занимание, толкова вероятността от травми се увеличава.

Един от най-разпространените методи за бързо справяне с болките в мускулите е ледът. В професионалния спорт, а и не само, той се използва за подобряване на временната кондиция на контузените атлети. Студът облекчава временно болката в пренапрегнатите мускули и позволява на професионалистите да се върнат в играта въпреки травмата. Публикация в списанието „Спортс медсин” обаче подчертава, че така медиците и треньорите могат да донесат повече вреда, отколкото полза. 

Изследователи от Университета в Ълстър и Университета в Лаймрик, Ирландия, са проучили над 30 по-ранни изследвания за въздействието на леда върху мускулните болки. При по-голяма част от спортните дисциплини (например футбол и баскетбол) играчите използват леда като средство за облекчение по време на почивката.

Учените обаче се обявиха категорично срещу тази практика. Крис Блийкли от Университета в Ълстър откри, че ледът забавя скоростта на преминаващия през нервите импулс. Освен това използването на лед при мускулни травми увеличава риска от нараняване, особено при атлети, които веднага се връщат в състезанието.

Оказва се, че ледът значително намалява силата и гъвкавостта на мускулите и този ефект трае около 15 минути след прилагането му на болното място. Проучванията показват, че много хора изгубват и способността за правилна координация на третирания крайник и понякога дори не могат да определят положението му в пространството.