Ледът - полезен или вреден в спорта?

26 април 2019 г., 10:33
674

Shutterstock

Все повече хора се занимават активно със спорт – някои професионално, а други любителски. И естествено, колкото повече време отделяме на това занимание, толкова вероятността от травми се увеличава.

Един от най-разпространените методи за бързо справяне с болките в мускулите е ледът. В професионалния спорт, а и не само, той се използва за подобряване на временната кондиция на контузените атлети. Студът облекчава временно болката в пренапрегнатите мускули и позволява на професионалистите да се върнат в играта въпреки травмата. Публикация в списанието „Спортс медсин” обаче подчертава, че така медиците и треньорите могат да донесат повече вреда, отколкото полза. 

Изследователи от Университета в Ълстър и Университета в Лаймрик, Ирландия, са проучили над 30 по-ранни изследвания за въздействието на леда върху мускулните болки. При по-голяма част от спортните дисциплини (например футбол и баскетбол) играчите използват леда като средство за облекчение по време на почивката.

Учените обаче се обявиха категорично срещу тази практика. Крис Блийкли от Университета в Ълстър откри, че ледът забавя скоростта на преминаващия през нервите импулс. Освен това използването на лед при мускулни травми увеличава риска от нараняване, особено при атлети, които веднага се връщат в състезанието.

Оказва се, че ледът значително намалява силата и гъвкавостта на мускулите и този ефект трае около 15 минути след прилагането му на болното място. Проучванията показват, че много хора изгубват и способността за правилна координация на третирания крайник и понякога дори не могат да определят положението му в пространството. 

Резултатът е по-лошо представяне в спорта. Проучените атлети не можели да скачат, тичат и хвърлят така успешно, както обикновено, около 20 минути след прилагането на леда. Причината е именно в по-бавното протичане на нервните импулси между крайника и мозъка. Да не говорим за риска от пренапрягане на охладения мускул, който може да доведе до сериозни травми. 

 „Ледът има много положителни страни. Той е евтин и е отличен метод за възпиране на болката”, убеден е Блийкли.  Но да се разчита, че той може да те върне обратно в играта, е недопустимо. Когато съществува сериозен проблем, той изисква сериозно отношение и съответното лечение, а не необмислени действия, основаващи се на предразсъдъци и необмислени решения. В крайна сметка никоя победа не е по-важна от здравето. 

Ключови думи:
Коментари