Кучешката целувка може да е опасна

12 октомври 2019 г., 18:02
4909

Илюстрация: Shutterstock

Любителите на кучета знаят: нашите опашати приятели щедро раздават целувки. Много хора нямат против да бъдат олигавени в знак на обич, но медицината предупреждава, че това не е особено добра идея. Специалисти в областта разкриват защо.

„Не става дума само за това, което пренася слюнката“ - казва Джон Оксфорд, професор по вирусология и бактериология в Университета „Куин Мери“ в Лондон. „Кучетата прекарват половината време, ровейки се в боклуците и душейки кучешки изпражнения, тъй че муцуните им са пълни с бактерии, вируси и всякакви микроби.“

Ясно е, че някои хора са по-малко гнусливи от други, но може ли наистина целувката на кучето да ни разболее?

Една възрастна жена от Великобритания го научава по трудния начин.

Всичко започва, когато тя усеща, че започва да заваля, говорейки по телефона, което я кара да повика линейка. По времето, когато медиците пристигат в дома ѝ, тя лежи на фотьойла в безсъзнание. В болницата обаче бързо идва на себе си и се възстановява. Тя не съобщава за никакви други симптоми освен силно главоболие предишната вечер.

Четири дни по-късно обаче, състоянието ѝ отново се влошава – дезориентация, главоболие, диария, висока температура и бъбречна недостатъчност. Постепенно работата на черния дроб се влошава, както и дишането. Жената е преместена е в интензивно отделение, където става ясно, че страда от тежък сепсис, по-известен като отравяне на кръвта.

Кръвните тестове показват инфекция с бактерията Capnocytophaga canimorsus. Макар и рядко, тази бактерия се намира в устата на кучета и котки. Въпреки това, няма нито ухапване, нито одраскване, което кара лекарите да заключат, че инфекцията се е предала чрез облизване по лицето от италианската хрътка, отглеждана в дома.

Може да се отбележи, че макар и жената да е била на възраст, малко над 70, но без проблеми с имунната система. Наложило се е да остане цели две седмици в интензивното отделение, докато инфекцията не е излекувана със силни антибиотици.

„Има само около 13 подобни случая в Обединеното кралство, казва Шели Ранкин, доцент по микробиология в „Пен Вет“, пред репортер на CBS News. „Ако трябва да защитим рунтавите създания, става дума за нормална бактериална флора в устата на кучетата.“

По думите на Брус Фарбър, ръководител на отдел „Инфекциозни болести“ към Университетската болница „Норт Шор“ –  „Последното, което искаме да направим, е да да плашим хората, че ще се заразят, ако ги оближе или целуне куче.“

В крайна сметка, добре е да имаме едно наум, че в устата на кучето може да се спотайват лоши микроби, но като цяло кучешката целувка рядко е толкова страшна.

Източник: IFLscience.com

Ключови думи:
Коментари