Любителите на кучета знаят: нашите опашати приятели щедро раздават целувки. Много хора нямат против да бъдат олигавени в знак на обич, но медицината предупреждава, че това не е особено добра идея. Специалисти в областта разкриват защо.

„Не става дума само за това, което пренася слюнката“ - казва Джон Оксфорд, професор по вирусология и бактериология в Университета „Куин Мери“ в Лондон. „Кучетата прекарват половината време, ровейки се в боклуците и душейки кучешки изпражнения, тъй че муцуните им са пълни с бактерии, вируси и всякакви микроби.“

Ясно е, че някои хора са по-малко гнусливи от други, но може ли наистина целувката на кучето да ни разболее?

Една възрастна жена от Великобритания го научава по трудния начин.

Всичко започва, когато тя усеща, че започва да заваля, говорейки по телефона, което я кара да повика линейка. По времето, когато медиците пристигат в дома ѝ, тя лежи на фотьойла в безсъзнание. В болницата обаче бързо идва на себе си и се възстановява. Тя не съобщава за никакви други симптоми освен силно главоболие предишната вечер.

Четири дни по-късно обаче, състоянието ѝ отново се влошава – дезориентация, главоболие, диария, висока температура и бъбречна недостатъчност. Постепенно работата на черния дроб се влошава, както и дишането. Жената е преместена е в интензивно отделение, където става ясно, че страда от тежък сепсис, по-известен като отравяне на кръвта.