„Как се е формирал Гранд каньон?“ е въпрос, задаван толкова често, че YouTube гъмжи от клипове с обяснения. Един от тях, вероятно ще го откриете в две части, е 35-минутна лекция от човек на име Андрю Снелинг. Първият знак, че това не е типична лекция по геология идва след минута, когато Снелинг обявява: „Гранд каньон дава доказателства за библейското описание на историята на Земята“.

Снелинг е виден „креационист на младата Земя“. В продължение на години той е изнасял лекции, организирал туристически обиколки на каньона с библейска тематика, работейки за неправителствената организация „Отговорите в Битие“.

„Креационистите на младата Земя“ вярват, че Земята е само на няколко хиляди години. Снелинг смята, че Гранд каньон се е формирал след Ноевия потоп, че сега правителството на САЩ блокира неговите изследвания заради религиозните му възгледи.

Затова наскоро той подаде жалба в съда срещу администраторите на „Гранд Каньон“ и министерството на вътрешните работи, което управлява националните паркове, тъй като отказват да му разрешат да събере 50-60 проби от каньона.

Научните изследвания в „Гранд каньон“ са разрешени, но се следят внимателно и изискват одобрение на най-високо ниво. Както предава The Atlantic, администраторите на парка са се обърнали към трима висококвалифицирани геолози, за да преразгледат заявлението на Снелинг и то е било отхвърлено.

Андрю Снелинг е наистина учен. Има докторат по геология от Университета на Сидни и е публикувал статии в научни издания. (Трудно е да се проумее как е съумял да се справя със специалност, в която всичко, което се преподава, противоречи на вярванията му.)

В заявлението си Снелинг не е посочил изрично намерението си да използва работата си за религиозна пропаганда, но и тримата геолози заключават, че изследването, която той предлага, няма научна валидност.

Има хора, които казват - защо не го оставят да събере няколко камъка? Все пак официално той има нужната квалификация. Както и няма никакъв шанс неговото проучване да опровергае каквото и да било от досега установените факти. Вероятно проблемът е, че така се дава легитимност на движение, с което геолозите се борят от години. Дали това е цензура?

Според Снелинг, да, разбира се. И разбира се, властите не трябва да карат хората под принуда да приемат научните факти. Всеки може да вярва в каквото си иска. Но е трудно да си представим как един учен, при това геолог, може да съвместява работата си с представата, че Земята е само на няколко хиляди години.

Източник: IFL Science