Рожденият месец може да предопределя рискове от развиване на различни заболявания. И това вече не са хипотези на отделни специалисти, а научно доказан факт.

Със сезона на раждане и конкретни месеци са свързани 55 болести. Рискът да се отключат те е най-нисък при тези, които са родени през месец май, а най-висок – при родените през октомври. Това са установили учени от Колумбийския университет (САЩ). За получаването на данните те използвали специален алгоритъм, позволяващ да се изчисли връзката между месеца на раждане и рисковете за здравето.

Изследователите анализирали данни за 1688 заболявания, датите на раждане и историите на заболявания на 1,7 милиона пациенти, лекувани в презвитерианската болница в Ню Йорк от 1985 г. до 2013 година.

Изследването потвърдило 39 връзки между месеца на раждане и развиване на дадено заболяване, за които е имало различни, отделни съобщения в научната литература. Учените също така открили 16 нови такива взаимовръзки, включително за 9 типа сърдечни заболявания, от които умират повечето жители на САЩ.

Според новите данни, хората, родени през месец март са с най-висок риск от сърдечно-съдови болести като аритмия с предсърдно мъждене - една от най-честите причини за инфаркти и инсулти, застойна сърдечна недостатъчност и дисфункция на митралната клапа на сърцето. Предишни изследвания на австрийски и датски учени показали, че при родените от март до юни включително по-често се проявяват сърдечни заболявания и продължителността на живота им е по-кратка.

„Не бива обаче да се отдаваме на фатализми заради тези резултати. Те могат да бъдат напълно неутрализирани с подходящо хранене и редовен спорт”, казва един от авторите на изследването Николас Татонети.