Бе можем да знаем какво се е случило в умовете на предците ни преди 10 хиляди години, когато за първи път са хванали естествените пастели и са започнали да рисуват телата си. Но вероятно е от значение, че са избрали именно червения цвят – този на кръвта, ярък символ на живота и смъртта.

Днес, нюансите на червеното са свързани със сила, агресия, секс – от яркочервеното по емблемите на британската кралска власт до крещящото неоново осветление в червения район на Амстердам. Тези асоциации може би не са съвпадение. Ново течение в психологията, наречено „цветна психология“, е открило, че червеното има силно влияние върху настроенията, възприятията и действията ни. Носенето на червено дори може да промени психиката ви и хормоналния ви баланс, както и да повлияе на представянето ви във футболен мач. Какво в нюансите на рубиненото, аленото и пурпурното ги прави толкова могъщи?

Предупредителните знаци

Няма съмнение, че в представите си свързваме червеното с едно от най-важните събития в историята на еволюцията. Много бозайници – например кучетата - не различават червеното от зеленото. Но що се отнася до нашите предци, приматите, и тяхната адаптация към живота в джунглата, те са развили нов вид клетки в ретината, които им помагат да разпознават яркочервените плодове от зеленината. Подсиленото им възприятие в последствие им послужило за нови форми за общуване чрез сигнали. Червената кожа – в следствие на кръвта, изпомпана близо до повърхността на кожата – е важен признак на надмощие сред много примати. Мандрилите са може би най-популярният пример, с яркочервените белези по лицата и дупета, които разкриват позицията им в строгата йерархия. По-здравите и доминиращи индивиди изглеждат по-червени. Преценявайки способностите и позицията на себеподобните си по яркостта на червеното, мандрилите от по-нисък ранг знаят кога могат да спечелят или загубят в битка.

Едва през 2004 година двама психолози – Ръсел Хил и Робърт Бартън от University of Durham – започнали да се чудят дали хората не реагират по същия начин. Въпреки че не почервеняваме като мандрилите, ние също понякога "пламваме" от яд. Затова често асоциираме червените дрехи с агресия и господство. Хил и Бъртън се чудили как точно да докажат теорията си, докато по време на Олимпийските игри през 2004 година не се появила идеалната възможност. В бойните спортове като бокс и таекуондо, на всеки участник на произволен принцип се дава червен или син екип. Така, учените могли да сравняват представянето на едни и същи атлети, облечени в различни цветове.

Проследявайки развитието им с течение на мачовете, Хил открил, че играчите в червени екипи имали 5% по-голям шанс да победят от противниците си в синьо. „Носенето на червено не те превръща просто така в отличен спортист“, казва Хил. „Но понякога може да наклони везната, когато опонентите са равностойни.“ Това първо „проучване в червено“ вдъхновило серия от други експерименти, които дали сходни резултати с изпълнителите на дузпи във футбола, при които е по-малко вероятно да вкарат гол, ако вратарят носи червено. Скоро след това, цветната психология се превърнала в правдоподобна научна сфера сама по себе си. „Това проучване наистина има голям принос за възраждането на интереса към цветовете и тяхното въздействие,“ казва Андрю Елиът от University of Rochester в щата Ню Йорк.

Точната причина за това въздействие е още под въпрос. Елиът посочва проучвания, според които хората, облечени в червено, се чувстват по-доминиращи и имат ускорен сърдечен ритъм и завишено количество тестостерон, които стимулират представянето им. От друга страна е възможно червеното да плаши опонентите – по същия начин, по който мандрилите избягват конфликти със своите водачи с яркочервени лица. „Когато видите червено, изпитвате страх, чувствате се по-нисшестоящи, а нивото на тестостерона ви пада,“ казва Елиът. Но е възможно и всичко да зависи от реферите: един немски отбор манипулирал видеа, променяйки екипите на състезатели по таекуондо, преди да ги покаже на професионални рефери. „Простата смяна на цветовете променила начина, по който опитните рефери присъждали точки,“ казва Хил – играчът в червено спечелвал симпатиите им.

Далеч от спортната зала, но по сходен начин бихте могли да загубите и в казиното. Играта с червени чипове за покер, изглежда кара хората да залагат повече от онези, които имат сини или бели чипове, може би защото се смята, че червените носят победа. От положителна гледна точка, червените дрехи биха могли да ви помогнат да се справите по-добре на интервю за работа. Някои модни експерти смятат, че червените вратовръзки са израз на власт и превъзходство на работното място.

Може би най-изучаваното въздействие на червеното е свързано с асоциациите с желание, съблазън и грях – мотив, които се среща от Вавилонската блудница до песента Lady in Red на Крис де Бург. Поредица от експерименти на Елиът и негови колеги потвърждава, че мъжете и жените, които носят червено, често са смятани за по-атрактивни от носещите други цветове. Въпреки че повечето такива проучвания са проведени в лаборатории, в които участниците пасивно оценявали снимки, тези резултати могат да бъдат пренесени и в поведението на живо. Сервитьорките в червено получават по-големи бакшиши от клиентите от мъжки пол; носенето на червена тениска от дамите-стопаджийки увеличава шансовете им да си намерят превоз.