Как свиренето на музикален инструмент лекува мозъка

30 август 2018 г., 21:20
1175

Lukas Gojda / Shutterstock

Участниците в ново изследване първо са слушали, а после са свирели на Тибетски пеещи купи. Според резултатите, свиренето на музикален инструмент може да помогне на хората в борбата им срещу западането на когнитивните функции с напредването на възрастта. Причината за това е, че по време на процеса на научаване на свиренето на инструмента се променя структурата на мозъчните връзки, са открили учените.

Невроучените са установили, че мозъкът може да компенсира увреждания получени като разултат от болести или наранявания. Д-р Бернхард Рос, водещият автор на изследването, обяснява:

“Отдавна е известно, че музиката може да има оздравителен и здравословен ефект върху мозъка, но нямаше добре изяснена представа за точния механизъм, с който музиката оказва влияние. Това е първото изследване, което демонстрира, че научаването на фините движения, необходими за да се извлече звук от инструмент променя структурата на мозъка, която отговаря за звука и музиката по начин, който не е бил наблюдаван когато само се е слушала музика.”

Изследването е проучило 32 млади възрастни в добро здраве, които първо са слушали музика, извлечена от Тибетски купи, а после сами са свирили на тях. Мозъчните сканирания са показали, че свиренето на пееща купа е било достатъчно за да промени активността на мозъка. “Работната хипотеза беше, че действието на свирене на музикален инструмент изисква много системи на мозъка да работят заедно, като например слуха, моторната функция и сетивните системи. Това е първото изследване, след което видяхме директно предизвикани промени в мозъка след само една сесия, което демонстрира, че действието по създаване на музика води до силни промени в активността на мозъка.”

Източник: Psy Blog

Коментари