Как ще изглеждат хората след 1000 години

03 февруари 2018 г., 17:10
7485

Shutterstock

Хората продължават да еволюират. Как бихме се променили в следващите хиляда години? По всяка вероятност ще сме по-високи. Човечеството вече преживя бум във височината си само в последните 130 години. През 1880 г. средният ръст на един мъж в Северна Америка е 170 см. Днес е 177 см.

Може също така да се слеем с машините, които да подобряват нашия слух, зрение, здраве, и още. Дори в момента има слуховите апарати, които позволяват да записвате звукове, да генерирате бял шум, и дори имат вграден телефон.

Друг пример идва от екип от университета на Орегон, който разработва бионични очи в помощ на незрящи. Но не невъзможно да се представим, че тази технология може да стане инструмент за виждане на това, което в момента смятаме за невидимо, например инфрачервените и рентгенови лъчи.

Най-вероятно ще дойде ден, когато протезите няма да са само за хора с увреждания. Гените ни също ще еволюират на микроскопични нива, за да помогнат за оцеляването ни.

Например един екип от Оксфордския университет е открил група инфектирани с ХИВ деца в Южна Африка, които живеят както напълно здрави. Оказва се, че имат вградена защита срещу ХИВ, която не позволява на вируса да се развие в СПИН.

И с инструменти за въздействие върху гените като CRISPR, можем в крайна сметка да контролираме гените и ДНК до степента, в която да бъдем имунизирани от зарази и дори да обърнем ефектите на остаряването.

Друг начин за скок в човешката еволюция е някои от нас да се преселят на Марс. Марс получава с 66 процента по-малко слънчева светлина от Земята. Това означава, че хората там ще трябва да развият по-големи зеници, за да могат да виждат. И тъй като гравитацията на Марс е само 38 процента от земната, хората, родени на Марс, ще бъдат по-високи от когото и да било на Земята.

В Космоса течността, която разделя гръбначните ни прешлени се разширява, което кара един американски авиокосмически инженер, Робърт Зубрин, да предположи, че ниската гравитация на Марс ще удължи гръбнака ни.

Пътят към безсмъртието вероятно ще изисква хората да прехвърлят съзнанието си в машина.

В момента учени от Италия и Китай трансплантират глави на животни, за да определят дали съзнанието може да се прехвърли от едно тяло в друго.

Каквото и да се случи в следващите 1000 години – дали ще се слеем с машините или ще емигрираме на Марс (или и двете) – eдно е сигурно – човечеството не спира да се променя. И колкото по-бързо го правим, толкова по-голяма е вероятността да не изчезнем.

Вижте още в това видео на Business Insider.

Коментари