Вероятно започвате деня с чаша топло кафе или чай. Когато посягаме към водата обаче, често предпочитаме да е студена (особено през горещото лято). Тогава вкусът й е по-добър и по-свежаващ. Оказва се обаче, че топлата вода е далеч по-полезна за нашето здраве.

Да видим защо... 

Топла вода

Детоксикира тялото

Когато пиете топла вода (най-вече в сутрешните часове), ще изчистите тялото си от насъбралите се в него токсини (които от своя страна могат да доведат до множество заболявания). За по-силен ефект добавете парче лимон - витамин С ще "съживи" клетките, докато топлата вода ще детоксикира тялото ви.

Облекчава менструалните болки

Научно доказано е, че топлата вода облекчава болките, причинени от менструация и главоболие, подобрява  кръвния поток. Ако имате спазми, трябва да пиете и топла вода, тъй като тя ще помогне на коремните мускули да се отпуснат и ще намали спазмите.

Облекчава стреса

Можете да се отърсите от стреса и като изпиете чаша топла вода. Това ще помогне на централната нервна система да функционира правилно. Кортизолът е един от хормоните на стреса и дехидратирането му повишава нивото на стрес. 

Помага за отслабването

Пиенето на вода може да ви помогне да отслабнете, но ако я приемате топла, метаболизмът ви ще се засили. Топлата вода повишава телесната температура и докато тялото ви се опитва да компенсира разликата в температурите, калориите започват да горят.

Подобрява кръвообращението

Циркулацията на кръвта в тялото се подобрява значително при прием на топла вода. Това е важно за поддържане на правилна мускулна и нервна активност.