Ако сте взели изключително находчиво решение в един или два трудни момента, вероятно си мислите, че сте нещо специално. Уви, това не е така и дори в дългосрочен план може да се окаже, че вашите предвиждания са дори под средното ниво, твърди PopSci.

Ако човек е взел умно бизнес решение, което противоречи на нормалната логика, това често пъти може да доведе до невероятни удари и натрупването на сериозно богатство. "Хей, този човек има уникален нюх", ще си кажете вие докато се възхищавате на многомилионното имение, в което живее този бизнесмен.

Но почти със сигурност ще сгрешите.

Ново проучване на Harvard Business Review доказва, че хората, които направят един или два удара в ситуации, където е малко вероятно да успеят, в крайна сметка правят по-малко правилни предвиждания. За да стигнат до този изводи, анализаторите изследвали базата данни на авторитетния финансов ежедневник The Wall Street Journal, която обхващала различните прогнози за фактори като лихвени проценти, инфлация и др. Оказало се, че онези експерти, чиито предвиждания били правилни докато всички масово грешели, в дългосрочен план са направили повече грешки от същите тези хора, които не са дръзнали да рискуват. Това означава, че дори когато успеете да направите удар с противоречиво решение, все пак няма да ви се размине и ако се опитвате да действате нестандартно, ще бъркате много повече.

"Когато човек се окаже прав противно на логиката, хората естествено търсят неговия съвет при следваща напрегната ситуация. Но същият този човек най-вероятно ще сбърка повече. Хората, които имат добри, а не невероятни показатели, са тези, които могат да ни дадат най-ценни съвети", твърди Дерек Денрел, който е оглавил проучването.