Ново изследване на учени от Станфордския университет установи, че до 4% от възрастните може да страдат от ходене насън. Всъщност, статистиката показва, че този процент нараства, поне отчасти заради фармакологичните средства за приспиване, като например Амбиен.

Често епизодите са безобидни. Но понякога сомнамбулството е опасно. Сомнамбулите са в нерационално състояние, при което е възможно да наранят себе си или други хора.

При някои крайни случаи има невероятни истории, като тази с английска тийнейджърка, който през 2009-та година е скочила от 8 метра височина през прозореца на своята стая, или случаят с Кенет Паркс в Торонто, Канада, който през 1987 е шофирал в продължение на 23 километра и е убил своята тъща, очевидно докато е спял.

Но защо някои хора влизат изобщо в това състояние?

Изследванията показват, че в случая примитивните региони на мозъка, които отговарят за емоционалните реакции (в лимбичната система) и комплексните моторни функции (в кортекса), остават в активни състояния, които е трудно да се разграничат от будните състояние.