За пациентите това е било хазартно решение: ако вземат участие в новото изследване, ще отпаднат от листа за чакащите за трансплантация на бъбрек и ще получат органа от донор. Но органът, който са щели да получат е бил заразен с вируса на Хепатит С.

Това са били условията на две смели клинични изследвания, които са били проведени през последната година в САЩ, но за пациентите те са се отплатили. Лекарите обявиха тази седмица, че всички 20 пациенти, които са получили дарените органи и в резултат на което са се заразили с вируса на Хепатит С, са успели да се преборят с инфекцията, благодарение на антивирусната терапия след трансплантацията.

Ранният успех на двете изследвания, проведени независимо от Университета на Пенсилвания и Университета Джонс Хопкинс, може да даде нова надежда за стотиците хиляди пациенти, които чакат за трансплантация на органи по света.

“Исторически, бъбреците, заразени с Хепатит С, най-често са били пренебрегвани и приемани за увредени или просто за твърде голям и неприемлив риск. Но нашата пилотна програма демонстрира възможността да се излекува прихванат вирус, който е бил получен при трансплантацията,” коментира специалиста по трансплантация Дейвид Голдбърг.

Източник: Science Alert