L-Glutamine е полезна хранителна добавка дори за неспортуващи

Способства добрата работа на имунната система и стомашно-чревния тракт

Поддържането на високи нива L-Glutamine способства за по-доброто действие на имунната система.

Той също така подобрява и функцията на стомашно-чревния тракт, повишава производството на гликоген, който поддържа мускула обемен и тонизиран.

През последните няколко години, глутаминът придоби още по-голяма важност чрез нови изследвания, разкриващи уникалния му принос за синтеза на протеини (мускулния растеж), антикатаболен процес (предпазва мускулната тъкан от разпад) и покачване нивата на растежния хормон (способства за добро здраве, изгаряне на мазнини и редица други).

Подобрява хидратацията на тялото, но най-вече тази на мускулите

Още един от начините, глутаминът да подпомогне възстановяването е подобряването на хидратацията.

Попълването на нивата на глутамин и възвръщането на добри стойности след интензивна сесия може да отнеме до пет дни, а ако тренирате няколко пъти в седмицата и/или ограничавате храната си поради една или друга причина този процес се превръща в невъзможен.

Подпомага за оптимизиране на личното тегло

Изследвания показват, че хора приемали глутамин като хранителна добавка към диетата си дори без физическо натоварване, са загубили излишно тегло за определен период от време.

Може да е полезен при диабет

Спомага за стабилизирането на кръвната глюкоза.

Това дава възможност на организма да използва по-малко мускулна маса за поддържане на кръвната захар и инсулиновата чувствителност в клетките.

Поради тази причина, L-глутамин може да се използа от диабетици за контролиране на захарната глад.

Подпомагане оптималната работа на стомаха и чревната система

L-глутаминът е основнатo горивото, използвано от клетките в червата.

Те се нуждаят от него и са в състояние да го абсорбират директно.

Укрепва червата и служи за намаляването на токсини навлизащи в кръвта, което води и до облекчаване на работата на имунната система.

Предписва се преди и след оперативна намеса

Доказана е също така и неговата ефективност при пациенти, претърпели хирургическа интервенция, възстановяващи се след изгаряния и други катаболни състояния като – химиотерапия, лъчетерапия и др.

След операция или нараняване се нуждаем от азот за „ремонт“ на раните и за запазване функционалността на органите.

Около една трета от този азот идва от глутамин.

Л-Глутамин и Алкохол

Споменахме, че тялото произвежда достатъчно глутамин дневно (от 1 до 6 гр.), за да поддържа жизненоважните процеси на организма, но има случаи, които възпрепятстват производството и усвояването му.

Случаите, в които най-често се наблюдават недостатъчни нива на глутамин са: сериозни инфекции, оперативна намеса или тежки физически натоварвания и спорт.

Нивата на Л-Глутамин могат да бъдат повлияни негативно и при редовна консумация на алкохол.

Много хора страдат от махмурлук след употреба на алкохол, а колко тежък ще е той зависи най-вече от изпитото количество.

Симптомите включват чувствителност към светлина, гадене, дехидратация и неразположение. Когато се консумира алкохол, той потиска глутамина.

След преустановяване консумацията на алкохол, тялото започва да използва повече глутамин от обикновено като защитна реакция и така той бързо се изчерпва.

Това изчерпване е една от причините да се усещат симптомите на махмурлука.

Според изследвания, някои от хората, зависими от алкохола, могат да имат недостатъци в невротрансмитери (химикали в мозъка), които се състоят от аминокиселини като Л-Глутамина.

Л-Глутаминът може да се използва като средство за облекчаване на симптомите не само при махмурлук, но и при опити да се ограничи изцяло консумацията на алкохол, когато се използва като хранителна добавка заедно с мултивитамини.

Въпреки че ползите на глутамина в борбата с махмурлук и нежелана консумация на алкохол са доказани, аминокиселината не трябва да се счита като основно средство за лечение или защита.