Какво е Л-Глутамин?

Л-Глутаминът е най-разпространената аминокиселина в човешкото тяло. Тя е била изследвана подробно за ролята, която играе в състава на тялото, имунната системa, възстановяване на мускулите, регенерацията и цялостното здраве. Също играе роля в изгарянето на мазнините и загубата на излишно тегло, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

Л-Глутаминът накратко:

- Есенциална аминокиселина, от която телата ни се нуждаят в по-големи количества;

- Подпомага здравето на храносмилателната система, мозъка, мускулния растеж, спортните постижения, бори се с ракови образувания и ефективно регулира висока кръвна захар;

- Източниците на глутамин са разнообразни – животински, растителни или изолирани като хранителна добавка

Л-Глутамин: 8 научно доказани ползи:

- Подобрява стомашно-чревния тракт, тъй като е основен елемент, намиращ се в червата за възстановяване и ремонт;
- Спомага за лекуването на язви, действа като лейкопласт за защита от по-нататъшно увреждане;
- Л-Глутаминът е основен невротрансмитер в мозъка и подпомага подобряването на паметта, фокуса и концентрацията;
- Подобрява дискомфорта при диария като балансира производството на слуз, което води до по-лесно движение в червата;
- Подпомага растежа на мускулите и в същото време спомага за намаляване количеството загубена мускулна маса;
Подобрява метаболизма (обмяната на веществата) и клетъчната детоксикация;
- Може да потисне нуждата от захар и алкохол;
- Подобрява състоянието на хора с диабет, като регулира кръвната захар.

Глутамин – една от най-подценяваните аминокиселини

Изглежда хората, водени от големия брой изследвания, често го пренебрегват от несигурност в действието му.

Правилно ли е това решение ?

Глутаминът е аминокиселина от която телата ни се нуждаят в големи количества, тъй като се използва за голям брой жизненоважни процеси – затова и почти винаги е недостатъчна.

Завишаването на хормона на растежа и ролята му в белтъчния синтез са само част от благоприятните действия на ценната аминокиселина.

Предпазва от така нежеланата от всички загуба на мускулна маса, особено ефективна дори при НВД (нисковъглехидратни диети).

Участието му в някои основни обменни процеси води до задържане на азот в мускула.

След като се синтезира от тъканите, глутаминът се съхранява в мускулите, белите дробове, черния дроб, мозъка, стомаха.

Какви са ползите от Глутамин при спортуващи?

След интензивна тренировъчна сесия, млечна киселина се натрупва в мускулната тъкан, която поражда болки в тренираните мускули, дори в продължение на дни след тренировка.

Глутаминът спомага да се противодейства на тази клетъчна киселинност и предотвратява натрупването на амоняк в кръвта чрез изтегляне на вода в тъканта.

Тази вода в мускулната тъкан води до повишен мускулен обем, което е причината мускулатурата да изглежда по-голяма веднага след силова тренировка.

В допълнение, глутаминът също помага да се намали въздействието от стреса, от фактори на околната среда и емоционалния стрес.

Психическият стрес, причинен от натовареното ежедневие, може да доведе до повишена секреция на кортизол, хормон, който тялото използва, за да се подготви за стресови ситуации.

Кортизолът може да доведе до загуба на мускулна маса и увеличаване на нежелано тегло, естествен защитен механизъм на организма.

Глутаминът, доставен в правилното време и дозировка, се противопоставя на ефектите от стреса и производството на кортизол, като води до намаляване на съхранението на мазнини (като краен резултат).

В съчетание с повишена клетъчна активност и редовни упражнения, той намалява складирането на мазнини в организма и се наблюдава забележимо отслабване, когато добавим и подходящ хранителен режим.