Британски психолог изведе формулата на идеалната почивка по поръчка на хотелската верига „Холидей ин”. Резултатите от изследването на д-р Дейвид Луис от университета на Съсекс показват, че за идеалната почивка е необходимо добро съчетание на няколко фактора – продължителност, цена и какво предлага тя като истинска релаксация срещу скуката и натрупаните тревоги от ежедневието.

Идеалната почивка според неговата формула продължава само три дни, като мястото е на не повече от четири часа път от дома. За много хора почивките в чужбина са толкова стресиращи, че когато се приберат, са още по-уморени, смята ученият. Лошото настроение при връщането на работа може да увеличи стреса от натрупалите се задачи по време на отсъствието.

Формулата отчита колко отпуска има човек, на колко почивки може да я раздели, колко струва ваканцията и дали е повод за някакви притеснения.

„Почивките са предназначени за презареждане на батериите, за да се върнем освежени и пълни с енергия. Като се има пред вид колко много хора прекаляват на почивка, като се започне от неразумно стоене на слънце и се стигне до преяждането, колкото по-дълга е почивката, толкова по-голяма е опасността за здравето", казва д-р Луис.