Примитивните ни прадеди вероятно са били много по-освободени сексуално от нашего брата, показа изследване на... дължината на пръстите на древни скелети. Антрополози от Ливърпулския университет са намерили връзка между сравнителната дължина на втория и четвъртия пръст на ръката при повечето примати и тяхната палавост. Според този показател, неандерталците и други човешки предци са били истински любовни хищници.

Според теорията на учените, нивото на мъжките хормони в утробата на майката влияе върху израстването на показалеца и безименния пръст. Високите нива на андрогените водят до по-къс показалец и по-дълъг безименен пръст. Предродилните нива на тестостерона имат връзка с много характеристики, приписвани на мъжествеността, като агресията и любовта към съревнования. Те се отразяват и върху по-нататъшното желание за по-голям брой сексуални партньори.

"Наскоро доказахме, че приматите, които са склонни към промискуитет, имат по-къси показалци, докато при моногамните видове по-къс е безименният пръст, - обясни антропологът Ема Нелсън, цитирана от Independent - Използвахме тази информация, за да определим социалното поведение на измрелите човекоподобни маймуни и хоминини."

При австралопитеците например пръстите показват, че те са водели изключително моногамен живот, докато ардипитеците са се сношавали безразборно с когото им падне, подобно на днешните шимпанзета.

Като цяло, определянето на социалното поведение на видове, които не могат вече да бъдат наблюдавани, е много трудно. Учените обаче смятат, че подобни физически характеристики, сравнени с поведението на живи видове, могат да ни помогнат по-добре да възстановим картината на миналото.