Цивилизацията на маите е известна с красивите си храмове, сложната си писмена система и високоразвитите математически и астрономически познания, но произходът й и до днес си остава мистерия, пише Science Daily.

Ново изследване, публикувано в сп. Science, посочва свидетелства, които опровергават и двете най-популярни теории, за които спорят съвременните антрополози.

Според първата цивилизацията на маите е възникнала напълно независимо сред джунглите на Гватемала и южно Мексико. Втората смята, че маите са наследници на по-старата цивилизация на олмеките с център Ла Вента.

Разкопките, които учените от Университета на Аризона направили в Сейбал, древен център на маите в Гватемала, разкрили, че той е по-стар от Ла Вента с близо 200 години, а архитектурните образци са сходни с тези в олмекския център. Следователно не възможно маите да са наследили този тип храмове от цивилизацията в Ла Вента.

Но това не доказва, че цивилизацията на маите е по-стара от тази на олмеките - тъй като те са имали по-друг център преди Ла Вента - нито доказва, че маите са се развили самостоятелно, обяснява един от участниците в изследването, д-р Такеши Иномата.

При разкопките били открити 11 архитектурни слоя. Учените смятат, че строителството на пирамидите е започнало около 700 г. пр.н.е. Радиовъглеродният анализ показал, че слоевете са разделени от промеждутъци от 70-200 години, което означава, че процесът по формиране на архитектурния ансамбъл в Сейбал е продължил три века.