Почти всички настоящи смъртни случаи от COVID-19 в САЩ са сред хора, които не са били ваксинирани, открива анализ на "Асошиейтед прес" (АП).

Само през май месец са били хоспитализирани 853 000 души заради COVID-19. Едва 1200 от тях (или около 0,1 процента) са били напълно ваксинирани. До тези заключения достига АП, изхождайки от данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

Ваксините са почти 100 процента ефективни срещу острото протичане на заболяването и смърт, което означава, че почти всеки смъртен случай от COVID-19 е особено трагичен, тъй като би могъл потенциално да се избегне - особено сред по-възрастните, казва д-р Рошел Валенски, директор на Центъра за контрол и превенция на заболяванията миналия вторник.

В същото време едва около 150 от над 18 000 смъртни случая от COVID-19 през май са били при напълно ваксинирани хора. Това означава около 0,8% или средно пет смъртни случая на ден, допълва БНР. АП анализира данни, предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), като самите CDC не са изчислил какъв процент са хоспитализациите и смъртните случаи при напълно ваксинирани хора, позовавайки се на ограничения в данните.

По-рано този месец Анди Славит, бивш съветник на администрацията на Байдън по въпроса за COVID-19, предположи, че 98% до 99% от американците, починали от коронавируса, са били неваксинирани.

Смъртните случаи в САЩ спаднаха рязко от повече от 3400 дни средно в средата на януари един месец след започване на ваксинацията.

Около 63% от всички американци, които могат да се ваксинират - или тези на 12 и повече години - вече са получили поне една доза, а 53% са напълно ваксинирани, според последни данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Докато в по-голямата част на света има недостиг на ваксини, предлагането им в САЩ е толкова голямо, а търсенето е намаляло толкова драстично, че има все повече доста неизползвани дози.