Учени установяват, че английският език ефективно се е организирал в продължение на няколкостотин години, дори без никакъв надзор или контрол от някакъв регулатор.

Някои езици, като Италиански и Френски, всъщност се контролират от националните академии. Но изследването на текстове, които датират до близо хиляда години назад, е открило, че английският език е успял да се организира без такава помощ дори преди да се появят преписвачите и речниците.

Лингвистът Марк Ароноф от университета Стоуни Брук твърди, че откритията показват, че действа един вид “естествена селекция” на езика, при която предпочитани правила за писане са взели надмощие над други, вследствие на решения, взети от английските писатели през този дълъг период от време.

Вероятно процесът се е случил “чрез прости взаимодействия между членовете на общността на работещите с писмения език, което наподобява себеорганизираща се социална мрежа.”

Ако се интересувате от еволюцията на езиците през времето, вероятно няма по-добър пример от английския: чужди нашественици, кралски декрети, Шекспир, практиката на международната търговия. Всичките, както и много други фактори за себеорганизирането на езика, са допринесли за формирането му като богат и разнообразен език, какъвто го познаваме днес. 

Източник: Science Alert